VÄSTERBOTTEN BREVET 2021

Ett par minuter före start kl 08:00, Cykelbron Umeå, 2019.

Om pandemin pågår sommaren 2021 kommer Västerbotten Brevet att genomföras på samma sätt som under 2020 i ett begränsat och socialt distanserat format med max 50 deltagare. För att minimera risk för droppsmitta föreslår vi att du genomför loppet tillsammans med cyklister som du redan till vardags umgås med. För att reducera köer och grupper delar vi inte ut brevet-kort. Därmed kommer det inte att finnas ett sekretariat och bagdrop på start-/målplatsen. Istället gäller enbart elektronisk registrering via mobiler.

Matkontroller
Sörmjöle Bryggcafé är den enda bemannade matkontrollen så det berömda rödbetsbrödet med chèvrecrème och honung som morgonfika ute vid havet blir kvar! Dock utgår banan-stoppet på Rödtjärnsberget och wrapsen i Kroksjö. Vi behåller även matlådan från restaurang Tapas Bar Deli! Den hämtar du själv ut efter målgång. Adress: Storgatan 44, mittemot Coop City. På menyn en matig sallad med medelhavstouch bestående av säsongens grönsaker, kyckling, dressing och bröd. Till det dryck från det lokala sodaföretaget Pop Art Craft Soda. 

Planering
Ett brevet är som sagt ett långdistanslopp på cykel utan tävlingsmoment. Det är distansen som är utmaningen och loppets tidsramar är därför väl tilltagna för detta ändamål. Om du planerar ditt lopp noga så kommer du att lyckas med det du företagit dig. Studera bansträckningen! En del av banan går på vägar med höga hastighetsgränser. Vägarna är inte hårt trafikerade men ett tänt baklyse rekommenderas. Möjligheterna till proviantering under loppet är begränsade och enligt regelverket för brevet-lopp är personlig assistans mellan kontrollerna i form av följebil, matdepå mm inte tillåten. Det är därför kritiskt att du planerar loppet noga och bär med dig tillräckligt med mat och vatten för att kunna slutföra det. På distansens webbsida, se ovan, hittar du en lista på kontroller och kontrolltider. Vissa av kontrollerna är butiker eller restauranger där du kan proviantera. Några tips på vägen:

 1. Ett brevet är en individuell prövning så jäkta inte iväg i snabbare cyklisters tempo.
 2. Spar på krutet. Föreställ dig att du ska cykla andra halvan av loppet fortare än den första.
 3. Gör till rutin att först checka in på kontrollen med mobilen innan du gör annat t ex köper mat eller besöker wc; detta så du inte glömmer!4. Glöm inte heller att lämna kontrollerna med proviant och fyllda vattenflaskor så du klarar dig till nästa kontroll.

Regler
De viktigaste reglerna för Västerbotten Brevet är följande:

 • Använd hjälm.
 • Använd cykellysen vid mörker. Tänt baklyse dagtid rekommenderas på vägar med höga hastighetsgränser.
 • Följ trafikreglerna och tänk på att du ansvarar för din egen säkerhet i trafiken!
 • Följ banan (ta inte genvägar).
 • Passa kontrollernas öppettider.
 • Checka in på varje kontroll med mobilen samt ta en selfie för att bekräfta din närvaro på respektive plats.
 • Organiserad personlig assistans i form av följebil, matdepå mm är inte tillåten.

Status på vägarna
En sträcka på cirka en kilometer efter Brännäset mellan Ormen Långe och Sikvägen: vägen är asfalterad men i dåligt skick med små potthål och sprickor. Cykla försiktigt.


VIKTIGT ATT NOTERA

Du ansvarar alltså själv för all tidsnotering i ditt brevet-lopp och det gör du elektroniskt på den enkilda distansens webbsida. Förutom webbadressen behöver du även känna till ditt startnummer. Startnumret är detsamma som ordernumret i mejlkvittot som du får när du anmäler dig till ett lopp. För att få en godkänd tid måste du följa nedanstående rutin vid start-/målplatsen samt ute på banan vid kontrollerna:

 1. Öppna loppets webbsida i mobilen
 2. Ange startnummer (mejlkvittots ordernummer)
 3. Ange aktuell kontroll
 4. Klicka på bekräfta
 5. Ta en selfie vid platsen (kan vid behov begäras som bevis på närvaro)
 6. Om du bryter loppet: skriv ”DNF” i kommentarsfältet.

Din starttid blir loppets officiella starttid oavsett vilken tid du checkar in på startplatsen men i övrigt gäller de tider som noteras elektroniskt när du checkar in vid respektive kontroll samt vid målgång. Loppet administreras med andra ord helt över nätet. Din sluttid visas senare i resultatlistan på Västerbotten Brevets webbplats.

Känner du dig osäker på rutinen med mobil incheckning? Öva gärna hemmavid innan loppet! Inga tider noteras först på startdatum. 

Upplägg härovan gäller på villkor att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte ändras innan loppet körs.

2400Starten kl 08:00, Cykelbron Umeå, 2019.

Starttid, banor 100K och 200K: kl 08:00 – 09:00. Starttid, banor 300K och 400K: 06:00 – 07:00. Startavgift: 200 kr till och med den 20 juni därefter 300 kr till och med den 18 juli och slutligen 400 kr till och med den 6 augusti kl 12:00 (ej återbetalbar pga kostnader för bokningstjänster mm dock överförbar). Mat och dryck ingår i startavgiften vid valda kontroller samt även efter loppet. Närmaste parkering: Kajen, Västra Strandgatan 9. Maxantal deltagare totalt: 50.

Starten kl 08:00, Cykelbron Umeå, 2019.

Håll dig uppdaterad om händelser som berör Västerbotten Brevet genom vår facebookgrupp! Och för dig som vill komma igång med distanspassen tidigt på säsongen så arrangerar vi en hel brevet-serie under vårsommaren med start den 1 maj!

Starten kl 08:00, Cykelbron Umeå, 2019.

Anmäl dig till en av banorna nedan: VB 200K eller VB 100K. OBS! Bansträckningarna är preliminära. Akuta och oplanerade vägarbeten kan medföra ändringar på kort varsel.


ANMÄL DIG HÄR!

VB 200K – 7 AUGUSTI 2021


Start-/målplats: Rådhustorget, Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 5 (+ start/mål)
Kontrollorter: Brännäset, Rödtjärn, Rödåsel
Botsmark, Bodbyn
Längd, totalt: 203,1 km
Höjdskillnad, totalt: 1351 m
Banan på Strava: VB 200K 2021

Anmäl dig här!
Deltagarlista 200K


VB 100K – 7 AUGUSTI 2021


Start-/målplats: Rådhustorget, Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 02:56 – 06:40 tim
Kontroller: 4 (+ start/mål)
Kontrollorter: Brännäset, Rödtjärn
Vännäsby, Brännland
Längd, totalt: 100,1 km
Höjdskillnad, totalt: 597 m
Banan på Strava: VB 100K 2021

Anmäl dig till här!
Deltagarlista 100K