VÄSTERBOTTEN BREVET – 7 AUGUSTI

Ett par minuter före start kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Den femte upplagan av Västerbotten Brevet består av en brevet-distans på 200 km och en brevet populaire-distans på 100 km. Båda sträckorna går på asfalterad landsväg. Start-/målplats blir återigen Broparken, Umeå.

Startavgift: 200 kr till och med den 17 juli därefter 300 kr till och med den 6 augusti kl 12:00 (avgiften ej återbetalbar, dock överförbar). Mat och dryck ingår i startavgiften, både under och efter loppet. Närmaste parkering: Brogatan 2.

Matkontroller
Sörmjöle Bryggcafé blir den enda bemannade matkontrollen 2021 så det berömda rödbetsbrödet med chèvrecrème och honung som morgonfika ute vid havet blir alltså kvar. Även matlådan från restaurang Tapas Bar Deli behålles och vi satsar mer på den! Matlådan hämtar du ut själv efter målgång. Adress: Storgatan 44, mittemot Coop City. På menyn en matig sallad med medelhavskänsla bestående av säsongens grönsaker, kyckling, dressing och bröd. Till det dryck från det lokala sodaföretaget Pop Art Craft Soda.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Covid-19
Om situationen beträffande Covid-19 pandemin inte förbättras under sommaren så genomför vi loppet på liknande sätt som 2020 i ett begränsat och socialt distanserat format. För att minimera spridningsrisken rekommenderar vi att du genomför loppet i sällskap med personer som du redan umgås med privat och att sällskapens storlek begränsas till en handfull personer.

För att reducera köbildning vid kontrollerna delar vi inte ut brevet-kort. Därmed kommer det inte att finnas ett sekretariat och bag drop på start-/målplatsen. Istället gäller enbart elektronisk registrering/tidtagning.

Utöver dessa åtgärder litar vi på att deltagare vid det här laget är välbekanta med hur man bör agera i interaktionerna med omgivningen för att minimera smittorisker..

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Regler
De viktigaste brevet-reglerna är följande:

 • Använd hjälm.
 • Tänt baklyse dagtid rekommenderas på vägar med höga hastighetsgränser.
 • Följ trafikreglerna. Du ansvarar för din egen säkerhet i trafiken. I brevet-lopp finns inga flaggvakter, ingen kvastbil och banorna är inte skyltade.
 • Följ banan. Prövningen gäller distansen. Ta därför inga genvägar/omvägar. Undantag kan ske om ordinarie rutt är avstängd pga vägarbete, trafikolycka mm.
 • Kontrollerna ska passeras inom de föreskrivna öppnings- och stängningstiderna. Invänta öppningstid om du ankommer för tidigt. Du blir diskvalificerad om du passerar en kontroll före den har öppnat! Laga skäl kan finnas för att passera en kontroll efter stängningstid t ex att hjälpa en cykelkamrat som råkat ut för en olycka, akuta vägavstängningar alternativt andra oförutsägbara eller opåverkbara faktorer. Fel på den egna utrustningen, trötthet, hunger, bristande kondition, motvind, regn mm utgör däremot inte laga skäl.
 • Organiserad personlig assistans mellan kontrollerna är inte tillåten t ex följebilar eller utplacerade mat-/vätskedepåer.
 • Checka in på varje kontroll med mobilen samt ta en selfie för att bekräfta din närvaro på respektive plats (brevet-kort används inte under 2021).

Status på vägarna
En sträcka på cirka en kilometer efter Brännäset mellan Ormen Långe och Sikvägen: vägen är asfalterad men i dåligt skick med små potthål och sprickor. Cykla försiktigt.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Planering
Ett brevet är som sagt ett långdistanslopp på cykel utan tävlingsmoment. Det är distansen som är utmaningen och loppets tidsramar är väl tilltagna för detta ändamål. Om du planerar ditt lopp noga så kommer du att lyckas med det du företagit dig. Studera bansträckningen! En del av banan går på vägar med höga hastighetsgränser. Vägarna är inte hårt trafikerade men ett tänt baklyse rekommenderas.

Under 2021 begränsar vi som sagt antalet organiserade kontroller. Västerbotten är ett glesbygdslän så möjligheterna till proviantering kan därför bli väldigt osäker. Av den anledningen är det mycket viktigt att du planerar loppet noga och bär med dig tillräckligt med mat och vatten för att kunna slutföra det på egen hand. På den valda distansens webbsida hittar du en lista över kontroller och kontrolltider, se nedan.

I brevet-lopp är som sagt personlig assistans mellan kontollerna inte tillåten (följebilar, mat-/vätskedepåer mm). På de längre distanserna används därför sadel- eller ramväskor vanligtvis för att bära extra proviant, verktyg, regnkläder mm, se exempel.

Några tips på vägen:

 1. Ett brevet är en individuell prövning så jäkta inte iväg i snabbare cyklisters tempo.
 2. Spar på krutet. Föreställ dig att du ska cykla andra halvan av loppet fortare än den första.
 3. Gör till rutin att först checka in på kontrollen innan du gör annat t ex köper mat eller besöker wc; detta så du inte glömmer!
 4. Glöm inte heller att lämna kontrollerna med proviant och fyllda vattenflaskor så du klarar dig till nästa kontroll.
Avfärd söderut från Broparken via Gamla Bron, Umeå. 2019.


VIKTIGT ATT NOTERA

Du ansvarar alltså själv för all tidtagning i loppet och detta gör du elektroniskt på webbsidan för distansen. Förutom webbadressen behöver du även känna till ditt startnummer. Du hittar ditt startnummer i distansens startlista. För att få en godkänd sluttid måste du följa nedanstående rutin vid start-/målplatsen samt ute på banan vid kontrollerna:

 1. Öppna distansens webbsida i mobilen
 2. Ange startnummer
 3. Välj aktuell kontroll i rullmenyn
 4. Klicka på BEKRÄFTA
 5. Ta en selfie vid platsen (kan vid behov begäras som bevis på närvaro)
 6. Om du bryter loppet skriv ”DNF” i kommentarsfältet

Testa rutinen med mobil registrering här!

Alla deltagare får den officiella starttiden oavsett när de ”checkat in” på startkontrollen i Broparken. Du kan alltså registrera din närvaro direkt vid ankomst och sedan lugnt invänta start, även om du anlänt i god tid före kl 08:00. Vid kontrollerna gäller de tider som noterats elektroniskt när du bekräftat din närvaro på dem och din sluttid blir den tid som registerats när du ”checkat ut” efter målgång. Sluttiden visas senare i resultatlistan på Västerbotten Brevets webbplats.

Detta upplägg gäller på villkor att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte ändras innan loppet genomförs.


ANMÄL DIG HÄR!

Märk väl! Bansträckningarna är preliminära. Akuta och oplanerade vägarbeten kan medföra ändringar på kort varsel. Konsultera därför alltid den aktuella distansens webbsida dagen innan startdatum.

För deltagare som söker ett billigt och strategiskt placerat boende i Umeå rekommenderas Norrland YMCA Hostel situerat 300 m från Umeå Centralstation och Busstation och mittemot parkeringsgaraget Järnvägsallén

Utöver Västerbotten Brevet arrangerar Cykelintresset en ACP-sanktionerad brevet-serie som pågår mellan den 1 maj och den 11 september. Brevet-säsongen avslutas med Månskensbrevet en brevet populaire på 83 km som startar vid solnedgång den 18 september.  

Håll dig uppdaterad om händelser som berör cykelloppet genom vår facebookgrupp! Se loppets startlistor.


VB 200K – 7 AUGUSTI


Start-/målplats: Broparken, Brogatan 2 Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 5 (+ start/mål)
Kontrollorter: Brännäset, Rödtjärn, Rödåsel
Botsmark, Bodbyn
Längd, totalt: 203,1 km
Höjdskillnad, totalt: 1351 m
Banan på Strava: VB 200K 2021

Anmäl dig här!
Startlista VB 2021VB 100K – 7 AUGUSTI


Start-/målplats: Broparken, Brogatan 2 Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 02:56 – 06:40 tim
Kontroller: 4 (+ start/mål)
Kontrollorter: Brännäset, Rödtjärn
Vännäsby, Brännland
Längd, totalt: 100,1 km
Höjdskillnad, totalt: 597 m
Banan på Strava: VB 100K 2021

Anmäl dig till här!
Startlista VB 2021