VÄSTERBOTTEN BREVET – 7 AUGUSTI

Ett par minuter före start kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Den femte upplagan av Västerbotten Brevet består av en brevet-distans på 200 km samt en brevet populaire-distans på 100 km. Båda sträckorna går på asfalterad landsväg. Start-/målplats blir återigen Broparken, Umeå.

Om Covid-19 pandemin fortsätter sommaren 2021 så genomförs loppet på liknande sätt som 2020 i ett begränsat och socialt distanserat format. Västerbotten Brevet har inga begränsningar beträffande gruppstorlek men för att minimera risk för droppsmitta föreslår vi att du genomför loppet tillsammans med cyklister som du redan till vardags umgås med. För att reducera köbildning vid kontrollerna delar vi inte ut brevet-kort. Därmed kommer det inte att finnas ett sekretariat och bagdrop på start-/målplatsen. Istället gäller enbart elektronisk registrering via mobiler.

Startavgift: 200 kr till och med den 18 juni därefter 300 kr till och med den 23 juli och slutligen 400 kr till och med den 6 augusti kl 12:00 (ej återbetalbar pga kostnader för bokningstjänster mm dock överförbar). Mat och dryck ingår i startavgiften. Närmaste parkering: Brogatan 2.

Matkontroller
Om pandemin pågår blir Sörmjöle Bryggcafé den enda bemannade matkontrollen så det berömda rödbetsbrödet med chèvrecrème och honung som morgonfika ute vid havet blir kvar. Dock utgår banan-stoppet på Rödtjärnsberget och wrapsen i Kroksjö. Vi behåller även matlådan från restaurang Tapas Bar Deli. Den hämtar du själv ut efter målgång. Adress: Storgatan 44, mittemot Coop City. På menyn en matig sallad med medelhavstouch bestående av säsongens grönsaker, kyckling, dressing och bröd. Till det dryck från det lokala sodaföretaget Pop Art Craft Soda. 

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

Regler
De viktigaste brevet-reglerna är följande:

 • Använd hjälm.
 • Använd cykellysen vid mörker. Tänt baklyse dagtid rekommenderas på vägar med höga hastighetsgränser.
 • Följ trafikreglerna. Tänk på att du ansvarar för din egen säkerhet i trafiken!
 • Följ banan. Prövningen gäller distansen. Ta därför inga genvägar/omvägar. Undantag kan ske om ordinarie rutt är avstängd pga vägarbete, trafikolycka mm.
 • Passa kontrollernas tider, både öppningstider och stängningstider. Invänta öppningstid om du ankommer för tidigt. Du blir diskvalificerad om du passerar en kontroll före den har öppnat! Laga skäl kan finnas för att passera en kontroll efter stängningstid t ex att hjälpa en cykelkamrat som råkat ut för en olycka, akuta vägavstängningar eller andra oförutsägbara/opåverkbara faktorer. Dock godtas inte fel på den egna utrustningen, trötthet, hunger eller bristande kondition.
 • Organiserad personlig assistans är inte tillåten t ex följebilar eller utplacerade mat-/vätskedepåer mellan kontrollerna.
 • Checka in på varje kontroll med mobilen samt ta en selfie för att bekräfta din närvaro på respektive plats.

Status på vägarna
En sträcka på cirka en kilometer efter Brännäset mellan Ormen Långe och Sikvägen: vägen är asfalterad men i dåligt skick med små potthål och sprickor. Cykla försiktigt.

Planering
Ett brevet är som sagt ett långdistanslopp på cykel utan tävlingsmoment. Det är distansen som är utmaningen och loppets tidsramar är därför väl tilltagna för detta ändamål. Om du planerar ditt lopp noga så kommer du att lyckas med det du företagit dig. Studera bansträckningen! En del av banan går på vägar med höga hastighetsgränser. Vägarna är inte hårt trafikerade men ett tänt baklyse rekommenderas. Möjligheterna till proviantering under loppet är begränsade och enligt regelverket för brevet-lopp är personlig assistans mellan kontrollerna i form av följebil, matdepå mm inte tillåten. Det är därför kritiskt att du planerar loppet noga och bär med dig tillräckligt med mat och vatten för att kunna slutföra det. På distansens webbsida, se ovan, hittar du en lista på kontroller och kontrolltider. Vissa av kontrollerna är butiker eller restauranger där du kan proviantera. Några tips på vägen:

 1. Ett brevet är en individuell prövning så jäkta inte iväg i snabbare cyklisters tempo.
 2. Spar på krutet. Föreställ dig att du ska cykla andra halvan av loppet fortare än den första.
 3. Gör till rutin att först checka in på kontrollen med mobilen innan du gör annat t ex köper mat eller besöker wc; detta så du inte glömmer!
 4. Glöm inte heller att lämna kontrollerna med proviant och fyllda vattenflaskor så du klarar dig till nästa kontroll.
Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

VIKTIGT ATT NOTERA

Du ansvarar alltså själv för all tidtagning i loppet och detta gör du elektroniskt på webbsidan för distansen. Förutom webbadressen behöver du även känna till ditt startnummer. Du hittar ditt startnummer i loppets deltagarlista. För att få en godkänd sluttid måste du följa nedanstående rutin vid start-/målplatsen samt ute på banan vid kontrollerna:

 1. Öppna distansens webbsida i mobilen
 2. Ange startnummer
 3. Ange aktuell kontroll
 4. Klicka på bekräfta
 5. Ta en selfie vid platsen (kan vid behov begäras som bevis på närvaro)
 6. Om du bryter loppet: skriv ”DNF” i kommentarsfältet.

Din starttid blir loppets officiella starttid oavsett vilken tid du checkar in på startplatsen men i övrigt gäller de tider som noteras elektroniskt när du checkar in vid respektive kontroll samt vid målgång. Loppet administreras med andra ord helt över nätet. Din sluttid visas senare i resultatlistan på Västerbotten Brevets webbplats.

Känner du dig osäker på rutinen med mobil incheckning? Öva gärna hemmavid innan loppet! Inga tider noteras först på startdatum. 

Detta upplägg gäller på villkor att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte ändras innan loppet genomförs.

Starten kl 08:00. Broparken, Umeå. 2019.

För dig som vill komma igång med distanspassen tidigt på säsongen så arrangerar vi en hel brevet-serie under vårsommaren med start den 1 maj!


ANMÄL DIG HÄR!

OBS! Bansträckningarna är preliminära. Akuta och oplanerade vägarbeten kan medföra ändringar på kort varsel. Se loppets startlista. Håll dig uppdaterad om händelser som berör cykelloppet genom vår facebookgrupp!


VB 200K – 7 AUGUSTI


Start-/målplats: Broparken, Brogatan 2 Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 05:53 – 13:30 tim
Kontroller: 5 (+ start/mål)
Kontrollorter: Brännäset, Rödtjärn, Rödåsel
Botsmark, Bodbyn
Längd, totalt: 203,1 km
Höjdskillnad, totalt: 1351 m
Banan på Strava: VB 200K 2021

Anmäl dig här!
Startlista VB 2021VB 100K – 7 AUGUSTI


Start-/målplats: Broparken, Brogatan 2 Umeå
Starttid: kl 08:00 – 09:00
Min-/Maxtid: 02:56 – 06:40 tim
Kontroller: 4 (+ start/mål)
Kontrollorter: Brännäset, Rödtjärn
Vännäsby, Brännland
Längd, totalt: 100,1 km
Höjdskillnad, totalt: 597 m
Banan på Strava: VB 100K 2021

Anmäl dig till här!
Startlista VB 2021